ONDERHOUD

De producten van Sit Design worden met aandacht en passie gemaakt met oog voor kwaliteit. Hieronder vindt u informatie over het onderhoud van de materialen en een aantal tips waardoor u nog langer van uw meubel kunt genieten.

ZITTING
RUG
BEKLEDING

De zitting is voorzien van een koudschuim zitkussen welke na verloop van tijd gaat slinken. In het begin zal het kussen het meest slinken door het eerste gebruik. Het advies is om zeker gedurende de eerste maanden zo veel mogelijk alle zitkussens te benutten. Wanneer slechts één zitkussen gebruikt wordt, kan het voorkomen dat deze zachter zit dan de rest van de zitkussens.

Ook voor de rugkussens geldt dat in het begin de kussens zullen slinken en alle rugkussens gelijkmatig gebruikt moeten worden. Soms heeft een zitmeubel losse rugkussens met een losse hoes. Het advies voor losse rugkussens is om ze minstens één keer in de maand uit de hoes te halen, zodat ze opgeklopt weer terug kunnen.

Om de meubelstof in topconditie te houden staan hieronder een aantal tips:

  1. Bescherm het zitmeubel tegen direct zonlicht of hitte van een radiator, kachel of haard.
  2. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen en delen van kleding zoals jeansknopen.
  3. Verwijder regelmatig stof, dit zorgt ervoor dat de kleur langer mooi blijft.
  4. Gebruik bij stofzuigen altijd het mondstuk dat bedoeld is voor meubels en controleer het mondstuk op uitsteeksels of scherpe randen.
  5. Zet de stofzuiger op een lage stand en strijk met de vleug mee.
  6. Pas op met lange nagels van huisdieren, zij kunnen de stof onherstelbaar beschadigen.
  7. Het zitmeubel schoonmaken kan met een schone lichtvochtige doek.

Er zijn ook onderhoudsmiddelen op de markt om het zitmeubel te beschermen. Probeer een dergelijk middel altijd eerst uit op een plek van het zitmeubel die niet in het zicht is, om zeker te zijn dat de stof er goed op reageert. Het gebruik van dergelijke middelen is altijd op eigen risico en wordt door de leverancier afgeraden.

Pilling

In de eerste paar maanden kunnen de vezels van de stof vervilten of klitten, dit wordt pilling genoemd. Op de stof liggen dan een soort kleine bolletjes, welke makkelijk te verwijderen zijn met een speciaal apparaat (pilling remover). Pilling hoort bij de eigenschap van de stof en zal na verloop van tijd steeds minder voorkomen.

Plooivorming

In de eerste paar maanden rekt een stof altijd iets op doordat er druk op komt te staan wanneer het zitmeubel in gebruik is genomen. Dit in combinatie met het slinken van het kussen kan zorgen voor plooivorming. Naarmate het zitmeubel ouder wordt zal ook de plooivorming toenemen.

Microvezelstof

Microvezelstoffen zijn vaak gevoelig voor licht en zullen dus sneller verkleuren wanneer het zitmeubel in zon- of daglicht staat. De mate van verkleuring verschilt per kleur, dit heeft te maken met het soort pigment wat gebruikt wordt per kleur. Dit geldt ook voor microleder.