EIGENSCHAPPEN

De producten van Sit Design worden met aandacht en passie gemaakt met oog voor kwaliteit. Hieronder vindt u informatie over de eigenschappen van de materialen die wij veelal gebruiken.

Lees ook eens verder bij onderhoud, daar staan handige tips zodat u nog langer kunt genieten van uw meubels.

ZITTING
RUG
BEKLEDING

In de zitting wordt altijd gebruik gemaakt van stalen Nosag veren. Nosag veren zijn S-vormige stalen draden die ervoor zorgen dat het meubel jarenlang een optimale ondersteuning heeft, zonder te verslappen. Op deze Nosag veren rust het zitkussen gemaakt van een zware kwaliteit koudschuim. Koudschuim (of HR schuim) biedt een langdurig goed zitcomfort met een hoge veerkracht, de ideale vulling voor zitkussens. Toch zal na verloop van tijd het schuim zijn veerkracht kwijtraken naarmate er vaker op gezeten wordt.

Bij een vast gestoffeerde rug wordt vaak gebruik gemaakt van elastische singelbanden. Dit zijn elastieken die dicht op elkaar worden bevestigd, waardoor er vering in de rug ontstaat. Daartegen wordt het rugkussen geplaatst welke bestaat uit polyether. De zwaarte van het polyether is afhankelijk van het comfort. Hoe zwaarder de polyether, hoe harder het aanvoelt.

Bij een los rugkussen maken wij veel gebruik van een vulling van comforel vezels. Een comforel vezel is een gesiliconiseerde holle vezel die gedraaid is in kleine bolletjes. Het geeft een zacht comfort en geeft meer volume en veerkracht dan andere vullingen.

Per model kan de samenstelling en opbouw verschillen.

Het zitmeubel wordt altijd bekleed met meubelstof gemaakt van vezels. Er bestaan natuurlijke plantaardige vezels en dierlijke vezels, maar ook synthetische vezels welke kunstmatig gemaakt zijn.

Hieronder een overzicht van allerlei verschillende soorten stoffen en vezels:

Acryl (PC) is een kunstmatig gemaakte vezel die zacht en warm aanvoelt met een isolerende werking. Het kan goed tegen zonlicht en de vezel is goed te reinigen. Het is een sterke vezel die niet snel loslaat, maar het kan wel snel ophopen wat leidt tot pilling.

Katoen (CO) is een natuurlijke plantaardige vezel die goed ademt en absorbeert. Het is gevoelig voor licht en kreukt snel. Omdat het snel vocht opneemt is het lastig te reinigen.

Linnen (LI) is een natuurlijke plantaardige vezel die goed ademt, zacht en comfortabel aanvoelt en gevoelig is voor licht. Om het kreuken tegen te gaan worden er soms synthetische vezels aan toegevoegd. Het is een sterke vezel die niet snel loslaat, maar wel ophoopt wat leidt tot pilling.

Polyamide (PA) is een sterke kunstvezel die niet kreukt en goed te reinigen is. Hij is snel statisch en gevoelig voor licht.

Polyester (PES/PL) is de meest gebruikte kunstvezel. Het is goed te reinigen, kreukt bijna niet en kan statisch aanvoelen.

Polypropyleen (PP) is een kunstvezel die weinig vocht opneemt en daardoor goed reinig baar.

Polyurethaan (PU) is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als toplaag op kunstleder. Het zorgt voor een slijtvaste stof die niet ademt en dus snel gaat zweten.

Viscose (VI) is een kunstvezel die gemaakt wordt van een natuurlijke grondstof. Het voelt zacht aan, is kreukgevoelig en kan niet tegen licht.

Wol (WO/WV) is een natuurlijke dierlijke vezel die goed isoleert en warm aanvoelt. Het wordt soms als kriebelig ervaren. Het moet voorzichtig worden schoongemaakt, ander kan het gaan vervilten.

Microvezel is een stof gemaakt van hele dunne kunstvezels. Vaak laten ze bijna geen vocht door, waardoor ze makkelijk te reinigen zijn. Wel zijn ze vaak gevoelig voor licht.

Microleder (ecoleder) is een combinatie van microvezelstof en leervezels. De toplaag is gemaakt van microvezel waarbij op de backing gerecyclede leervezels aangebracht zijn. Microleder is het beste van twee werelden, de softe touch van stof in combinatie met de robuuste grip van leer.